Rhino in Valencia: hoe voorkom je besmettingen op stal?

 Het nieuws wat de afgelopen 48 uur in de paardenwereld domineert: Rhino uitbraak in Valencia & FEI cancelt alle wedstrijden. Een verschrikkelijke gebeurtenis met inmiddels al vier dodelijke slachtoffers van Rhinopneumonie. Uit angst voor een epidemie worden verschillende wedstrijden platgelegd. Wat kun je zelf doen om deze besmettelijke ziekte buiten de deur te houden?



Alsof het coronavirus onder de mensen nog niet genoeg aangericht hebben, was stal nog de enige plek waar we elkaar veilig op afstand konden treffen. Even je gedachtes verzetten en met een minimale kans van besmetting in de buitenlucht kon je jezelf en andere beschermen tegen het overdragen van een ziekte. Of toch niet? Naast corona moeten wij paardeneigenaren nu ook de contacten tussen stallen en andere paarden gaan beperken. 


Tips om besmetting tegen te gaan

1. Was je handen! 

Deze tip heb je al genoeg van de Rijksoverheid gehoord, maar ook met dit virus kunnen we het niet vaak genoeg zeggen. 


2. Houd het bij hetzelfde paard / stal et cetera

Ondanks dat je het paard van de stal ernaast zo lief vindt, is het van belang om zo min mogelijk te wisselen tussen verschillende paarden of stallen. Zorg voor een eigen poetskist per paard, eigen bitje en meer. Moet je naar een andere stal? Zorg dan eerst voor een schone set kleren en wederom: handen wassen!


3. Reis niet als het niet noodzakelijk is

Deze spreekt natuurlijk voor zich. Zet geen vreemde paarden bij elkaar en ga enkel voor medische redenen het terrein af. 



4. Verspreiding tegengaan 

Het virus kan zich door de lucht verspreiden. Een slecht geventileerde ruimte is een broedkast voor bacteriĆ«n en virussen. Wanneer er nieuwe paarden op stal komen (liefst niet, maar in geval van nood) zal je hen eerst moeten scheiden van de rest. Ondanks dat het virus zich ook door de lucht kan verspreiden, is het neuzen van paarden ook een risico factor. Vooral wanneer je paarden op stal naast elkaar hebt staan die geen weide delen, is het misschien een idee om de stallen af te sluiten, zodat het contact beperkt wordt. 


5. Contactonderzoek en eerlijkheid

Eigenlijk is (vind ik) dit de belangrijkste van allemaal. Een uitbraak van welke besmettelijke ziekte dan ook (neem bijvoorbeeld droes) is voor niemand leuk, maar er lijkt wel een taboe op te heersen. Ik snap dat stallen inkomsten mislopen en dat je geen paniek wil zaaien, maar net als bij corona zijn het de contactmomenten die de verspreiding als een lopend vuur versnellen. 


Wat is Rhino? 

In het kort: Rhino is het een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door een herpesvirus. Er zijn drie varianten: rhino luchtwegaandoening, abortusvorm en neurologische vorm. Het wordt overgedragen door direct contact (neusuivloeiing), indirect contact (via de mens, de lucht of spullen) en bij de abortusvorm door o.a. het vruchtwater. Wanneer je je paard verdenkt van het virus is het van belang om snel en kundig te handelen: quarantaine, neusswab of bloedmonster en contactonderzoek om de overige mogelijk besmette paarden in kaart te brengen.

Bron: knhs.nl - rhinopneumonie


Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?