Hitte in augustus 5 tips: hoe houd je je paard koel?

Wat een zomer! Heerlijk weer in augustus en mogelijk een hittegolf. Voor ons ontzettend lekker, maar voor je paard erg warm. Gelukkig kun je je paard een handje helpen, zodat hij prettig deze warme dagen doorkomt. In deze blog geef ik je wat tips. 


1. Weidegang

Staat je paard overdag in het weiland? Zorg dan voor schaduwplekken. Zonder enige schaduw is het vooral voor donkere paarden enorm afzien. Mocht je geen schaduw hebben - geen bomen of schuilstal - overleg dan met je stalhouder of de paarden eventueel overdag naar binnen kunnen en 's nachts naar buiten. Na zonsondergang koelt het relatief snel af en kan je paard de gehele nacht lekker genieten in de buitenlucht. 

2. Stallen

Ook in de stallen kan het aardig warm worden. Probeer net als in huis eventuele deuren tegen elkaar open te zetten. Een briesje en de schaduw maakt een blij en koel paard ;) 

3. Water en zweten 

Net als wij mensen moeten paarden ook goed kunnen drinken. Zorg altijd voor voldoende vers water. Vooral met watertonnen is het geen slecht advies om deze vaker te checken. 
Wist je dat.. een paard gemiddeld 30 liter water op een dag drinkt? Met warm weer kan dit oplopen tot 50 liter water! 
Naast meer drinken, zweten paarden ook meer. Een liksteen is een mooie aanvulling op de mineralen die verloren gaan door het zweten.

4. Training

Niemand houdt ervan om in de brandende zon te sporten: ook je paard niet. Train heel vroeg in de ochtenden of pas laat in de avond. Heb je een wedstrijd? Neem dan contact op met de organisatie of houd de social media kanalen van de organisatie in de gaten. Bij extreme hitte worden wedstrijden vaak afgelast of worden er maatregelen genomen. Zet een paard met zomerse temperaturen ook niet te lang op de trailer en zorg altijd voor vers water in de buurt. 

5. Afspoelen 

We sluiten af met een heerlijke koude douche. Ook paarden vinden dit prettig en hierdoor koelen ze snel af. Haal wel altijd het overtollige water van het paard af met een zweetmes. Door een nat paard in de zon te zetten, warmt het water tussen de vacht op. Je bereikt het tegenovergestelde: het paard krijgt het warmer. En dat is juist wat we niet willen.


Geniet van het weer, maar denk aan jezelf en je paard. Smeer jezelf (en paarden met roze neuzen) goed in met zonnebrand en drink genoeg. Met deze tips komen jullie deze hittegolf prima door. Have fun! 






Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?