Paardenwelzijn: sociaal contact tussen paarden

 Afgelopen week was het eindelijk zover: mijn pony mocht bij de kudde! Gezien een paard een sociaal dier is, een vlucht dier welteverstaan, is het belangrijk dat hij samen met andere paarden in de wei en paddock staat. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dat en schieten pensionstallingen in de vorm van bijvoorbeeld een Paddock Paradise als paddenstoelen uit de grond. Waarom is het zo belangrijk voor paarden om samen te staan?

Allereerst natuurlijk het contact onderling. Paarden spelen, knuffelen en leren van elkaar. In mijn ogen is een samengestelde kudde van verschillende leeftijden en geslachten (behalve hengsten met merries natuurlijk, tenzij je een babyboom ambieert) het allerbeste. De veulens leren van de oudere paarden en hebben elkaar om te spelen. 



Kudde gedrag bij paarden

Daarnaast van oudsher bestaat er een vaste rolverdeling tussen de paarden groep. Wanneer de een slaapt, houdt de ander "de wacht". Je weet immers nooit wanneer er een roofdier komt. Daarnaast leren ze elkaar vanaf jongs af aan hoe het werkt in de kudde. 

Wist je dat de oudste merrie de baas is?


 Een paard samen met een geit of schaap 

In sommige gevallen kom je weides tegen met een paard samen met een geit of schaap. Een paard is een sociaal dier, dus dat moet goed zijn, toch? Nee, helaas werkt het niet zo. Vergelijk het maar met jezelf en een huisdier. Gezellig is het wel, maar een goed gesprek voeren gaat lastig. Zo gaat het ook met de combinaties die ik zo net beschreef: ze kunnen best spelen, maar het is altijd anders dan een paardenmaatje. 



Nieuwe paarden bij elkaar zetten

Een spannende gebeurtenis, maar met de juiste stappen vergroot je de kans op succes. 
Allereerst is het geduld het sleutelwoord, maar met geduld alleen kom je er niet. Het juiste inzicht en kunnen accepteren wanneer iets echt niet klikt, is ook raadzaam. 
1. Begin met het wisselen van weides, zodat de paarden aan elkaars geur kunnen wennen. (Let op: zorg wel dat voor die tijd de paarden wormvrij zijn door bijvoorbeeld mestonderzoek uit te laten voeren).
2. Laat de paarden elkaar zien. Bijvoorbeeld door ze naast elkaar op de wei te zetten. Mocht je het spannend vinden, kun je een extra draad spannen om wat ruimte tussen beide te creƫren. Hierbij kun je ook wederom wisselen van weides, zodat alle geuren en terreinen bekend zijn.
3. Wanneer de bovenstaande stappen goed gaan, kun je ze op een groot stuk samen zetten. Beenbeschermers zijn handig voor de zekerheid.
 
Blijf er de eerste momenten bij.

De eerste ontmoeting kan gepaard gaan met wat gegil, rennen of misschien wat bijten over en weer. Grijp niet direct in (zo breng je spanning over), maar laat het niet uit de hand lopen. Mocht het goed gaan en goed voelen, kun je de weidetijd samen verlengen de komende dagen. 

Paarden moeten samen

Of het nu om veulens in de opfok gaat of om een pensionstal of manege: paarden moeten samen. Hoe luxe de stal ook is en hoe goed je ook voor je paard zorgt; je zal nooit een volwaardig maatje zijn voor je paard. Ik wil hier wel aan toevoegen dat het samen zetten van hengsten een ander verhaal is. Er zijn eigenaren die het wel doen (soms in combinatie met een ruin), maar er zijn ook gevallen bekend waarin de hengsten blijven vechten. In dat geval zou ik altijd advies vragen van een ervaren paardenhouder of je hengst castreren. Wanneer je er toch niet mee fokt, is het des te makkelijker, toch?


Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?