Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Voor mijn gevoel begint eventing steeds populairder te worden. Ook ik ben aangestoken door het sgw enthousiasme van andere ruiters. In deze blog help ik je op weg als beginner in de eventing wereld; de verschillende eventing niveaus en wat is eventing exact. Daarnaast vind je sgw terreinen en oefencrossen. Let’s go! 

Wat is eventing? Eventing, oftewel SGW, is een samengestelde wedstrijd die uit drie onderdelen bestaat: dressuur, springen en een cross. Een afwisselende en intensieve sport, dus! 

De dag begint met een dressuurproef gevolgd met een springparcours (er zit natuurlijk wel rust tijd tussen). Wanneer je op beide onderdelen genoeg punten scoort (en veilig rijdt) mag je door naar het laatste onderdeel: de cross! 

Mijn allereerste cross

Eventing in het kort

Tijdens het cross parcours komt je verschillende natuurlijke hindernissen tegen. Elke klasse kent haar eigen hoogtes en afstanden. Een ander groot verschil zijn de grotendeels ‘vaste hindernissen’. Inmiddels zijn er al verschillende veiligheidsmaatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen, maar de hindernissen veren lang niet zoveel mee als een normale hindernis. 

Naast het veilig en correct doorkomen van het parcours gaat het ook om snelheid. Elke klasse heeft een gemiddelde tijd waarin de cross gereden moet worden. Bij het overtreden van de snelheid, zowel te traag als te snel, krijg je tijdstrafpunten.  Ook bij weigeringen krijg je strafpunten.

In het onderstaande schema staan de hoogtes aangegeven van officiële parcoursen. Bij de pony's wordt er onderscheid gemaakt in de maten pony's. 


Oefencross

Wil je eerst oefenen zonder tijdsdruk? Overweeg dan om mee te doen met een oefencross. Hierbij is het mogelijk om eigen hoogtes te kiezen en het crossen op een speelse manier te leren kennen. Vaak kun je kiezen in hoogtes variërend vanaf 40 cm tot 80 cm. Bij sommige crossen kun je zelfs samen starten. Een tip: mochten jij of je paard nog niet heel ervaren zijn, kies ervoor om met een ervaren combinatie mee te gaan. Dit kan net een zetje extra zelfvertrouwen geven aan jou of je paard, doordat je achter hen aan kan gaan. 

Mijn allereerste oefencross met Meranti

SGW Trainingen

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om met een les mee te doen. Het voordeel hiervan is: je hebt begeleiding op elk moment. Zo kun je goed leren hoe je een cross rijdt, hoe je afstanden inschat en hoe je om moet gaan met weigeringen. 


Wist je dat.. 

Eventing for all leuke trainingen aanbied voor jong en oud door heel Nederland? 


Er zijn verschillende organisaties die trainingen aanbieden. Ook op Facebook vind je verschillende leuke groepen met allemaal dezelfde interesse: eventing! 

Eentje die ik zelf graag volg: Eventing for all




Crossterreinen in Nederland

In Nederland zijn er verschillende terreinen beschikbaar om op te trainen. Je kunt je eigen instructrice meenemen of zelfstandig oefenen. Terreinen kun je vinden via deze site.  


Wat heb je nodig?

Om te mogen starten, oefencross of officiële cross, moet je een goedgekeurde cap hebben, een bodyprotector dragen én je paard voorzien van goede beenbescherming. 

Een winkel waar ik graag kijk is: eventing – sgw.nl  

Daarnaast heeft QHP een gave collectie. Ik heb zelf het shirt, maar er komt nog veel meer. 



Vlogs en vloggers over eventing: 

Wordt jij zo enthousiast als ik al ben? Kom alvast in de eventing sferen met vlogs, zoals die van: Kristy Snepvangers, Felinehoi én Jordy Wilken. Zo krijg je een leuk kijkje in de eventing wereld en wie weet haal je er nog tips en tricks uit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?