5 dingen om aan te denken voor je een paard loopt

Je gaat een paard kopen. Fantastisch! Verblind door liefde speur je marktplaats en Sporthorses af. (Tip; een paard kopen? Lees deze blog!) Je hebt je droompaard gevonden, maar heb je overal aan gedacht? Wanneer je net zo’n enthousiasteling bent zoals ik is het soms lastig om op de lange termijn te denken. Door schade en schande heb ik inmiddels geleerd dat het wel enigszins handig is, dus hier bij deze 5 dingen om aan te denken voor je een paard koopt. 



1. Hoeveel kost een paard? Spoiler: meer dan je denkt. 

Ik hoef je natuurlijk niet te vertellen dat een paard veel geld kost. Je hebt vast en zeker genoeg gelezen over wat een paard daadwerkelijk kost. Google op Bokt en je vindt genoeg informatietopics vol kosten voor het paard: potje voor de dierenarts, lessen, spullen en meer. Hint: je bent altijd duurder uit dan je verwacht had.  Wanneer je al een paard hebt of gehad hebt dan lijkt het aannemelijk dat je spullen voor beide paarden kan gebruiken. Opnieuw: FOUT GEDACHT. Oké, dat klinkt dramatischer dan het is. Elk mens is anders en elk paard dus ook. Heel vaak zie je dat het toch net niet lekker past of anders valt. 

2. Paardenstalling 

Je staat al jaren heerlijk op een pensionstal, maar wat voor het ene paard een prettig verblijf is, kan voor het andere paard totaal niet passend zijn. Een voorbeeld: je sobere Tinker staat misschien prima 24/7 buiten, maar voor een geschoren sportpaard kan dit heel anders uitvallen. 

3. Een klik met je paard

Die magische klik waar iedereen het over heeft. Tijdens het proefrijden kun je natuurlijk wel checken of het paard op het eerste oog iets voor je is, maar een echte connectie vormt zich pas met de tijd. Wat als blijkt dat er uiteindelijk geen klik is? Hoelang ga je het door proberen en wanneer is het ‘genoeg’?


4. Blessures bij het paard

Daar is ie dan: je sportpaard. Na jaren manege les en een serieuze verzorgpony wil je graag zelf ervaren hoe het is om wekelijks op concours te gaan. Zadel, instructeur, wedstrijdjasje en zelfs een trailer is allemaal geregeld. En dan.. haal je je paard uit de wei met een fikse blessure. Een aantal dierenartsbezoekjes verder (zie punt 1) hoor je dat er een onherstelbare schade opgelopen is. Je sportpaard wordt gebombardeerd tot recreatieknol. En nu? Een paard met een blessure verkopen? Je sportambities laten varen? Ik schets hier natuurlijk wel het meest erge van het erge. De techniek tegenwoordig is bewonderingswaardig, want meestal zijn er nog voldoende hulpmiddelen en oplossingen. Toch is het mij overkomen (ik heb voor het paard gekozen, maar jaren geen cross gezien) en zuur is het zeker. 

5. Verandering in je leven

Het leven kan ineens drastisch omslaan – wat dacht je van het moment dat je een miljoen wint – en daar ben je je vast van op de hoogte.
De keerzijde hiervan is het veranderen van je leven in positieve zin. Een crisis, scheiding of noodgedwongen verhuizing bijvoorbeeld. Net als wanneer je een huis samen koopt, kan het er ook flink inhakken wanneer het gezamenlijke inkomen ineens wegvalt.


Eindconclusie: 

Laat ik beginnen met het feit dat een paard kopen enorm leuk is. Wil en kun je het dan moet je het zeker doen als je dat wil. Wat ik wil bereiken met deze blog? Dat je geen deksel op je neus krijgt of ruw van je roze wolk geduwd wordt door een van bovenstaande situaties. Een dier neem je niet voor even, maar het liefst voor je hele leven. En daar.. wil je ook van genieten!

Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?