Keuzehulp: welk bit voor welk paard?

Ben je op zoek naar een bit voor het paard? Wil je weten welke werking een dubbel gebroken bit heeft? Of ga je liever voor een ongebroken of enkel gebroken bit. De keuze is reuze zeggen we altijd. En met bitten is dat nog zacht gezegd. Wanneer kies je voor een bepaald bit? En wat is de werking hiervan? Dat lees je in deze blog! 
Wil je meer algemene informatie met feiten en fabels neem dan een kijkje op de blog: alles over bitten



Enkel gebroken bit werking

Dit bitje is een van de eerste bitten, waarmee je in aanraking komt wanneer je begint met paardrijden. Zoals de naam al zegt, is het bit enkel ‘gebroken’ oftewel onderbroken door een scharnierpunt. 
Hoe werkt het? Het bit werkt voornamelijk in op de lagen en daarnaast de tong en lippen. Door het scharnierpunt in het midden te plaatsen creëert het bit meer ruimte voor de tong. Dit maakt het bit ook erg geschikt voor paarden met een smalle tong. 
Het bit staat bekend om het notenkrakerseffect. Enerzijds zeggen specialisten dat het bit in het gehemelte kan prikken.; vooral bij paarden met een laag gehemelte. Andere onderzoeken vertellen weer dat dit niet mogelijk is, omdat het bit niet zo dubbel kan klappen in de mond. 

In het kort:
- Werkt in op zowel de lagen, de lippen en de tong 
- Kneveleffect 
- Prettig voor paarden met een smalle tong 

Vind hier verschillende enkel gebroken bitjes bij Bittenshop.nl: klik hier! 


Dubbel gebroken bit werking

Een erg populair bit, vanwege het imago ‘paard vriendelijk’. 
Hoe werkt het? Het bitje werkt gelijkmatig in op de lagen, tong en mondhoeken.  Het bitje is iets beweeglijker in de mond van het paard. Dit vindt het ene paard prettiger dan het andere. Het tussenstukje is per bit verschillend: je hebt bolle en platte tussenstukjes. Ook het lengte ervan verschilt. Een plat stukje werkt scherper in dan een bol of ovaal stukje. Een smal tussenstuk geeft ook meer druk op de lager, terwijl een lang tussenstuk de druk juist op de tong legt. 

In het kort:
- Werkt gelijkmatig in
- Beweeglijker bit 
- Vorm en lengte van het tussenstukje heeft ook effect op de werking 
 
Vind hier verschillende dubbel gebroken bitjes bij Agradi.nl: klik hier! 


Dubbelgebroken D trens met Sweet Iron
Bron: Agradi.nl

Ongebroken bit werking

Het ondergeschoven kindje onder de bitten: het ongebroken bit. 
Hoe werkt het? Een ongebroken bit werkt gelijkmatig in op de mondhoeken en tong. Zorg er wel voor dat het tussenstuk minstens licht gebogen is, zodat het bit anatomisch in de mond van je paard ligt.  Het bit ligt zeer stil en wordt beschreven als paardvriendelijk. Echter denken vele mensen dat het een stang is – onterecht - , waardoor men het bit overslaat. 

In het kort:
- Werkt gelijkmatig in op de mondhoeken en tong 
- Geen kneveleffect en ligt erg stil


Vind hier verschillende ongebroken bitten bij Horze.nl : klik hier!  

Bijzondere bitten

Natuurlijk is dit een hele grove selectie van alle bitten die er bestaan. Er zijn nog vele varianten te bedenken van de drie genoemde soorten. Denk aan bitten met een hefboomwerking of zelfs merken met een speciale werking, zoals Myler. Of wat dacht je van alle soorten western bitten? In de volgende blogs ga ik het uitgebreid hebben over andere speciale bitten. 

Welk bit je moet kiezen, hangt af van de voorkeur van je paard (en die van jezelf). Probeer verschillende bitten uit of laat je helpen door een bitfitter. Een bitfitter heeft een ruime collectie bitten bij zich om uit te proberen én kan door middel van de anatomie van de mond van je paard een persoonlijke selectie maken. Wat gaat het worden?

Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?