Paardentaal: wat is en en hoe communiceren wij met paarden?

 Paardentaal: hoe communiceren paarden? Voor een nieuwe serie ga ik in gesprek met verschillende professionals in de paardenwereld. Vanuit hun visie gaan we kijken naar de werkzaamheden, veelvoorkomende problemen én oplossingen. 

Paardentaal begrijpen en paardentaal coaching: hoe communiceren paarden nou echt? Wat vertelt mijn paard mij? En wat betekent de lichaamstaal van een paard? Er zijn verschillende paardencoaches, gedragstherapeuten en andere behandelaars. Deze week ga ik in gesprek met Janet Bos, paardengedragstherapeut, over paardentaal.

Simpel gezegd is paardentaal de manier van communiceren tussen paarden. Soms zijn dat  grote signalen, zoals de achterbenen optillen en dreigend kijken, soms is het subtiel, zoals een wiebeltje met de staart. 

Bron: Janet Bos 

‘’ Wist je dat.. paarden altijd op onze lichaamstaal reageren? Daarom is het van belang kennis te hebben over paardentaal. Niet alleen tijdens het trainen, maar ook in onze dagelijkse handelingen of samenzijn met het paard geef je aldoor signalen af door middel van lichaamstaal en soms vertel je het paard onbewust dat je lager in rang staat! Het is daarom uiterst belangrijk dat je deze signalen herkent! '' 

Kunnen wij mensen paardentaal spreken? 

‘’ Wanneer mensen paardentaal willen spreken, zal dit altijd met een zwaar dialect zijn. Paarden spreken voornamelijk met lichaamstaal. Vergelijk het menselijk lichaam eens met een paard. Onze oren zijn vele malen kleiner en minder bewegelijk; hoe kunnen wij ooit hetzelfde signaal geven als paarden dat naar elkaar doen? Het antwoord is simpel: niet. Wél kunnen we hun lichaamstaal leren lezen  en de paarden de onze. Wij moeten weten welke signalen we afgeven en bewust zijn van onze eigen lichaamshouding en energie. ‘’ aldus Janet. 

‘’Wist je dat.. Een goede leider in de kudde zeer kalm is, én assertief. Een leider kan met een klein signaal zijn kuddegenoten al laten weten te moeten wijken. ‘’ 

Mensen(taal) en paarden(taal) gaan soms gepaard met miscommunicaties. Als we de soms subtiele signalen die het paard ons geeft niet herkennen, kunnen er problemen ontstaan. 


Wees zo lief en zacht als het kan, maar zo duidelijk als nodig is. 

Paardentaal is  lichaamshouding je uitstraling en energie. Je kunt jezelf nog zo groot maken, maar wanneer je je enorm onzeker en klein voelt, voelt het voor een paard niet alsof je het meent. Wederom komen we op het aspect paardentaal met een zwaar dialect. Wanneer lichaamstaal en energie niet matchen, kun je spreken van ‘’ praten met een dubbele tong ‘’. 

Paardentaal is hoor en wederhoor

We vragen heel veel van onze paarden, maar luisteren we ook? ‘’ Ik wil hier niet direct mee zeggen dat je klakkeloos moet luisteren naar alle wensen van je paard, maar je kunt wel anticiperen op hetgeen  zij bedoelen. Wanneer een paard sterk laat zien iets niet prettig te vinden, ga je hier natuurlijk niet mee door. Neem een stap terug en ga met een zachtere energie de situatie opnieuw (misschien met een andere methode). Samenwerken geeft harmonie daar gaat het om,'' benadrukt Janet. 


‘’ Een paard legt zijn of haar veiligheid in de handen van de leider. Hij moet erop kunnen vertrouwen dat de leider -  in dit geval de mens – de verantwoordelijkheid over het dragen van hun veiligheid aan kan.’’ 

Paardentaal is niks magisch en valt door iedereen te leren. Je moet alleen weten waar je op let en hoe je  - ondanks het zware accent – elkaar leert begrijpen. Bij veelvoorkomende problemen hoort Janet vaak: ‘’maar vroeger deed ie het wel!’’. Klein (groot!) detail: een paard kan niet beredeneren. ‘’Mensen denken onbewust te vaak in mensentaal. Denk bijvoorbeeld aan trailerladen. Een paard kan alleen op dit moment leven en met de aangeleerde associaties. Bij de communicatie tussen paard en ruiter kom ik vaak om het hoekje kijken. Vanuit rust en assertiviteit leiding nemen en communiceren is zo enorm belangrijk. We kunnen het wel, maar we moeten wel weten hoe ‘’ sluit Janet af.  



Over Janet Bos (Paardentrainer en paardencoach in Frankrijk en Nederland)

Bij Janet draait het om vertrouwen en plezierig contact tussen paard en mens. Dit zijn ook de sleutelwoorden tijdens haar trainingen. Naast individuele- en groepslessen geeft Janet cursussen over paardentaal, probleemgedrag oplossen en ontspannen rijden. Met behulp van paarden geeft zij ook individuele coaching, teamcoaching en teambuilding. 

De trainingen zijn ook te volgen tijdens speciale trainingsweken in Frankrijk (Bourgogne) waar Janet  met haar man een  kudde van 18 paarden, honden, schapen, katten, kippen en ezels woont. 

Meer informatie is te vinden op de website 

Bron: Janet Bos 



Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?