Verschillende behandelaars voor fysieke problemen

In de paardenwereld kom je ontzettend veel beroepen en behandelaars tegen die er voor het welzijn van jouw paard zijn. In deze blog van Ruiter Review ga ik een aantal type behandelaars en behandelingen beschrijven die zich bezig houden met het losmaken van het paardenlijf. 
Elk beroep heeft haar eigen opleidingen en behandelmethodes. Voer deze nooit zelf uit, tenzij je hiervoor geleerd hebt! 
Wil je op zoek naar een goede behandelaar? Check altijd of diegene ingeschreven staat bij een vereniging van het desbetreffende beroep. Voorkom prutsers bij je paard die zich na een cursus ‘behandelaar’ noemen. Deze blog bevat beknopte informatie. Binnenkort komen er interviews met verschillende professionals online die dieper op de stof en hun werkzaamheden ingaan. 


Meranti stond onder behandeling bij een osteopaat

Paarden(sport)masseur 

De naam zegt het al: een masseur masseert het paard. Er zijn verschillende types massages, zoals sport- of shiatsu massages. Over het algemeen worden massages ingezet om het paard losser in de spieren te krijgen. Enkele massage methodes zijn ook holistisch ingericht. Naast het lichamelijke aspect richten deze masseurs zich ook op een betere balans tussen lichaam en geest. 
Massages worden voornamelijk met de handen gegeven. Soms wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen en oliën.  
Paarden met spierproblemen worden geholpen door het losmaken en laten ontspannen van de spieren. Daarnaast is het masseren van een paard zonder spierproblemen ook nooit verkeerd. Door de spieren warm en los te maken, bevordert het herstellen van blessures en afvoeren van afvalstoffen uit het paardenlijf. 

Zelf masseren? Natuurlijk moet je geen methodes van de masseur zonder enige kennis over willen nemen. Je kunt wel de spieren van je paard loshouden met een massageapparaat, zoals het sportmassage balletje van de action. Voor nog geen €3,00 euro kun je je paard lekker los houden. Zolang je hiermee rustig over de spieren (niet over de rugwervels!) heengaat, kan dit geen kwaad. Deze tip kreeg ik zelf van de osteopaat. Vraag advies aan jouw behandelaar voor je zelf begint met experimenten. 

Osteopaat 

De osteopaat behandelt paarden vanuit de denkwijze dat het paardenlichaam een samenwerkend geheel is. Dit maakt het ook dat een osteopaat zich op verschillende dingen kan richten: spieren, bloedvaten, schedel, organen en het zenuwstelsel. 
Ook de osteopaat werkt voornamelijk alleen met de handen via verschillende technieken. De osteopaat zorgt ervoor dat het paard verlost wordt van de bewegingsproblemen door het pijnlijke gebied aan te pakken op het vastgestelde niveau (bloedvaten, spieren, zenuwen of organen). 
Op zoek naar een osteopaat? Check  de registers bij IREO (EDO®️ Register), ICREO en/of de Nederlandse Vereniging Dierosteopathie (NVDO).

Ook Esio heeft tweemaal een behandeling van de osteopaat gehad

Chiropractor

Waar de overige beroepen zich focussen op voornamelijk de spieren, focust de chiropractor zich voornamelijk op de wervelkolom en het zenuwstel. Daarnaast kijkt een chiropractor naar gewrichten. 
Een chiropractor werkt veelal met zijn handen. Soms maken zij gebruik van een instrument speciaal voor chiropractie. 
De chiropractor begint eerst met een compleet lichamelijk onderzoek. De delen waar spanning op zit, gaat hij losmaken door middel van druktechnieken. 
Na de behandeling mag je enkele dagen niet rijden, omdat het paard toch wel moet herstellen van de behandeling. Tijdens de behandeling kun je een krakend geluid horen. Dit komt weleens voor en hier hoef je niet van te schrikken. Om deze reden wordt de chiropractor in de volksmond ook wel eens ‘kraker’ genoemd. Het is absoluut niet wenselijk om zelf je paard te gaan ‘kraken’. 



Acupuntuur 

Deze behandelmethode is afgeleid van een oude Chinese genezingsvorm die zich richt op het goed doorstromen van energie door het lichaam. Dit gebeurt door middel van naalden plaatsen in het lichaam. 
Een acupuncturist gaat met naalden op zoek naar zenuw(einden) en prikt deze met een naald. De naalden blijven enige tijd in het lijf zitten, dus uiteindelijk staat je paard met naalden verdeeld over het lijf bijv. op de poetsplek. Het is een holistische manier van werken.  Dit wil zeggen dat een acupunturist op zoek gaat en behandeld om uiteindelijk een goede balans tussen geest en lichaam te creëren. Hoe het exact werkt, zijn de meningen over verdeeld over. De wetenschappelijke kant zegt dat de naalden signalen aan de zenuwen geven waar het lichaam of reageert, terwijl de andere kant het meer ziet als geladen deeltjes die door het prikken met elkaar in verbinding komen. 
Acupuntuur richt zich niet op een specifiek lichaamsdeel, maar juist op het geheel. 

Huh? Dry needling is toch ook met naalden? 
Dry needling verschilt met acupuntuur op het gebied van holistisch werken. Acupuntuur richt op een goede balans tussen lichaam en geest, terwijl dry needling veel directer is. Er wordt rechtstreeks in de spierknopen van het paard geprikt.

Ik wil deze blog graag afsluiten met een advies (al val ik wel wat in herhaling). Deze methodes en beroepen moet je niet zelf willen uitvoeren of laten uitvoeren door iemand die hier geen verstand van heeft. Het paardenlichaam is een complex iets. Niet zelf ergens gaan duwen of drukken, want dat maakt meer kapot dan je denkt!

Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?