KEUZEHULP: Welke beenbescherming kies ik?

Ze zijn er in alle kleuren, maten en soorten: beenbescherming!  Of paarden beenbeschermers wel of geen zin hebben, is een andere kwestie. Daar ga ik zeker een informatieve blog aan wijden, maar in deze blog help ik je kiezen om voor de juiste beenbescherming voor de juiste situatie te gaan.  Kies je voor springschoenen of juist voor flextrainers? En ga je dan voor goedkope peesbeschermers of kwalitatieve beenbescherming? 
In deze keuzehulp richt ik mij alleen op de beenbescherming die je gebruikt om blessures te voorkomen tijdens het trainen en niet zozeer op medische of transportbeenbeschermers. 

© Esio_mr.blue

Peesbeschermers (en strijklappen)

Ik denk dat dit wel een van de meest populaire modellen beenbeschermers zijn. Zoals de naam al zegt, beschermer ze voornamelijk de pezen. Peesbeschermers beschermen de pezen van je paard voor risico’s van buitenaf. Ze werken niet ondersteunend voor het been of helpen tegen overbelasting. Peesbeschermers kun je – dan al niet als set met kogelbeschermers – altijd gebruiken tijdens trainen, waarbij er een klein risico is op blessure. Een buitenrit, dressuurles of tijdens het longeren. De buitenkant is gemaakt van een hard materiaal en de binnenkant voorzien van voering eventueel met bont.  Kogelbeschermers – in de volksmond strijklappen – beschermen de kogels (goh) van je paard. Sommige paarden hebben tijdens het lopen de neiging om met lichte X-benen te lopen en zichzelf daardoor te ‘strijken’. Om blessures te voorkomen, krijgen deze paarden strijklappen om. 
Let op! Maak peesbeschermers nooit te strak vast. Dit verhoogt juist de kans op blessures. Houd daarnaast rekening met het feit dat er altijd sprake is van een lichte temperatuursverhoging. Er bestaan merken – voornamelijk in het hogere prijssegment – die gebruik maken van meer ventilerende materialen. 
In het kort:
  • Beschermen de pezen en kogels
  • Gebruikssituatie: tijdens training waar lichte tot middelmatige risico’s van buitenaf kunnen zijn
  • Gemaakt van hard materiaal voor de buitenkant met een zachte voering aan de binnenkant
© PhotoNindatu

Vind verschillende peesbeschermers bij Equidrôme: klik! 

Beenbeschermers

Deze categorie kent verschillende soorten. Zoals de naam al zegt,  beschermen ze het been. Elk op hun eigen manier en in verschillende mate. 


Drie-in-één beschermers 

Deze beschermers zitten bijna om het gehele onderbeen heen. Ze beschermen én ondersteunen de kogel, pezen en schenen van het paard. Anders dan peesbeschermers beschermen ze wel tegen overbelasting. Je ziet ze ook veelvoudig in de westersport met de naam: boots. De meeste drie-in-een beschermers zijn gemaakt van neopreen met een klittenbandsluiting. Het materiaal kan wel vrij warm worden en in combinatie met water afzakken / zwaar worden. 
In het kort: 
  • Complete bescherming voor zowel ondersteuning als bescherming
  • Gebruikssituaties: tijdens trainingen met lichte tot middelmatige risico’s 
  • Gemaakt van neopreen en klittenbandsluitingen
© PhotoNindatu

Vind verschillende drie-in-een beschermers bij Agradi.nl: klik!


Bandages 

Om eerlijk te zijn vind ik dit voornamelijk een modeartikel. Bandages zijn er in allerlei kleuren en in verschillende materialen zoals fleece, acryl, elastisch materiaal zowel met als zonder onder lappen.  Het biedt lichte bescherming aan het gehele onderbeen , mits goed aangebracht. 
In het kort:
  • Beschermt het gehele onderbeen
  • Gebruikssituaties: tijdens training waar lichte risico’s van buitenaf kunnen zijn 
  • Gemaakt van verschillende zachte materialen 
© PhotoNindatu

Vind verschillende bandages bij Bouman-ruitersport.nl: klik!

Crossbeschermers 

Gezien mijn interesse in eventing en het feit dat dit toch echt wel een andere tak van sport is dan recreatief rijden, wil ik hier ook aandacht aan besteden: crossbeschermers. Deze beenbescherming beschermt en ondersteunt het onderbeen. Tijdens het crossen is er een grotere kans op blessures, omdat je in een hoog tempo door een natuurlijk gebied gaat en over vaste hindernissen springt. 
Het materiaal is stevig en geschikt om onder andere door een waterbak te gaan zonder zwaar te worden of af te zakken. Kleine notitie: dit is ook wel te zien aan de prijzen waar de meeste crossbeschermers mee beginnen. De beenbeschermers zijn vaak gemaakt van ademend materiaal om oververhitting te voorkomen. Een beginnende crosser hoeft niet perse direct deze beschermers aan te schaffen, omdat je op het begin nog relatief weinig ‘gevaarlijke’ routes af legt. 
In het kort:
  • Beschermt het onderbeen
  • Gebruikssituaties: tijdens trainingen waar lichte tot zware risico’s van buitenaf kunnen zijn
  • Gemaakt van stevig materiaal dat ventileert en tegen water kan 

Vind hier verschillende crossbeschermers bij Dekroo.nl: klik


Pijpkousen en flextrainers

Deze beschermers zijn er om de pijpen en het onderbeen van het paard te beschermen. Vooral voor paarden met de benen tegen elkaar aanstrijken, is de flextrainer echt een uitkomst. Pijpkousen / flextrainers zijn er ook voor de achterbenen. Het materiaal verschilt per merk. Het is van flexibel materiaal gemaakt – dus niet met een harde schaal, zoals peesbeschermers – en over het algemeen niet ademend of geschikt voor water. Vaak zijn ze in super veel leuke fancy kleurtjes wat het een erg populaire beenbescherming maakt voor setjesliefhebbers, zoals ik.
In het kort:
  • Beschermen de pijpen 
  • Gebruikssituaties: tijdens trainingen waar lichte risico’s van buitenaf kunnen zijn of ter bescherming wanneer het paard met de binnenkant tegen elkaar aan komt
  • Gemaakt van flexibel zacht materiaal. 

© Budgetruitershop

Vind hier verschillende flextrainers bij Budgetruitershop.nl: klik! 

Springschoenen

De naam zegt het al een beetje. Springschoenen werden oorspronkelijk gebruikt ter bescherming bij het springen. Op het moment dat het paard neerkomt na de hindernis kan hij of zij zichzelf aantikken met de achterste hoeven tegen de bal van de voorhoef. Je krijgt hier nare blessures van. Om deze te voorkomen, bestaan springschoenen. Daarnaast kun je ze gebruiken in de weide ter bescherming van de voorbenen of ervoor te zorgen dat een paard met ijzers zichzelf geen voorijzer aftrapt. Multifunctionele beenbescherming, zeg maar! Springschoenen komen in verschillende materialen voor: rubber, neopreen en soft gel. Dit maakt ze ook geschikt als extra bescherming tijdens het crossen: rubberen springschoenen kunnen goed tegen water. 
In het kort:
  • Beschermen de hoef(bal) en kroonrand van het paard 
  • Gebruikerssituaties: tijdens trainingen met lichte tot middelzware risico’s van buitenaf en tijdens de weidegang om te voorkomen dat het paard met de achterbenen de hoefijzers van zijn voorhoeven aftrapt
  • Gemaakt van verschillen materialen

Vind hier verschillende springschoenen bij Drunensruiterhuis.nl: klik

© PhotoNindatu

Reacties

  1. Hoi hoi! Gebruik het liefst geen bescherming/ bandages. Uitzonderingen daargelaten. Pezen en gewrichtsvloeistof worden niet gekoeld aan de buitenlucht en er is wel telkens wrijving door beweging. Temperatuur kan oplopen tot > 45 gr en dan verandert de structuur van de pees onveranderlijk! Een gekookt ei wordt nooit meer een rauw ei! Peesblessure van buiten af is nog te herstellen. Mocht je toch bescherming moeten gebruiken, dan zo kort mogelijk en na arbeid benen met LAUW water afspoelen. Niet met koud water, dat zet het lymfesysteem op slot en dat wil je niet. Dat heb je nodig voor afvoeren afvalstoffen.

    Succes!
    Marian Lammers, Beowulf Dier & Massage

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?