Gastblog: Ester vertelt: ZZ-licht tussen de sportpaarden naar in de velden met een Higlander.

Bij gastblogs geven we het woord aan een andere paardenliefhebber. Soms in de vorm van een blog of soms met een interview. We leren elke dag van ons paard en van elkaar. 
In dit interview ga ik in gesprek met Esther. Voormalig ZZ-licht dressuurruiter, instructrice en moeder van een prachtige dochter (23). Naast haar interesses voor dressuur heeft Esther ook een passie voor grondwerk. In het verleden heeft zij onder andere mogen rijden bij Emiel Voest en gebruikt zij verschillende natural horsemanship methodes door elkaar heen: een Esther mix. Tegenwoordig is Ester niet meer te vinden tussen de witte hekjes op een KWNP: nu rijdt ze in het bos met een Higlander. ‘’Dat is pas genieten!’’ 

 

Terug in de tijd

Als kleuter van drie jaar bleek Esther al een ruiter in de dop. Met haar oranje paard op wieltjes als Bonfire banjerde Esther door tuin en woonkamer. Bij het houten paard moest het blijven, wat Esthers moeder betreft. Paarden? Die stinken en kosten vooral veel geld. 
En wat niet met toestemming kan, deed Esther dan maar stiekem. Een pony in het geheim verzorgen bijvoorbeeld samen met een schoolvriendinnetje bij een oude koeienboer. Twee jonge meiden van 7 jaar die dagelijks meer dan een halfuur moesten fietsten. Wat kan daar nou misgaan? Zo trots als een pauw reed Esther naar huis. Waar moeders een hartverzakking kreeg, want wat deed haar kind op een pony en van wie was dat dier? Een lange huisarrest volgde, maar dat weerhield de opgroeiende Esther niet om naar de shetlander en de manege te gaan. 

Op de manege viel het talent van de inmiddels 14-jarige Esther ook Dhr. Heins op. De eerste instructeur die aan het begin van de dressuur carrière van Esther spijkerde.  Na de tijd bij meneer Heins kocht Esther na heel lang sparen haar eerste pony: Speedy. Een prachtige B Welsh, helaas te klein om te rijden, die Esther goed heeft kunnen verkopen. Jaren van kopen, trainen en verkopen volgden. Het zijn voornamelijk projectpaarden die Esther koopt en met zorg en liefde omschoolt tot normale betrouwbare rijpaarden. Naast de hobbymatige handel had Esther inmiddels een Gribaldi twenter Vanity gekocht, waarmee ze jaren voor de ZZ-licht traint.   

Vanity als twenter

‘’ Een paard moet jou niet alleen begrijpen, jij moet hem ook willen begrijpen en in hun waarde laten om samen een team vormen ‘’ 
Vanity op Z-niveau


Niet wetende dat jaren later een noodlottig omslagpunt kwam: Elton John. Een project zonder eind gekocht met onjuiste verhalen en uiteindelijk ontzettend veel verdriet. Elton blijkt niet alleen prachtig te zijn, maar ook rillerig en sensibel. Op zich geen probleem voor de inmiddels ervaren trainer. Elton was een ander verhaal: het lukte gewoon niet en om eerlijk te blijven naar haarzelf en Elton heeft ze hem voor een symbolisch bedrag inclusief het eerlijke verhaal verkocht aan mensen die meenden het wel te redden. Hoe het nu met Elton is? Dat weet Esther niet. Door al het verdriet en de gebeurtenissen, beschermt ze zichzelf door zich hier zo min mogelijk mee bezig te houden. 

‘’Van de kleinste dingen kon Elton volledig door het lint gaan. Ik vergeet nooit meer de keer dat mijn voet uit de beugel gleed. Elton ging aan de kletter en sprong over de hoge bakrand heen en rende zo de straat op. Samen zijn we gevallen. Daar stond ie dan: badend in het zweet en onder de schrammen. We hebben hem twee keer opnieuw geprobeerd te beleren en volledig door de medische molen gehaald, maar zonder resultaat. De ene dag liep het dier de sterren van de hemel, maar met een vallend blaadje kon hij volledig in paniek raken. Ik heb nooit angst gekend tot dat moment. ‘’

Sr. Elton John
 
Een halfjaar ziek van verdriet was Esther even klaar met de paarden tot ze de eigenaar (69) van Asha tegenkwam. Asha is een Highlander en dát was pas een omschakeling. Minstens 20 cm kleiner, 50 cm breder en vooral heel fluffy. De onervaren Asha kan inmiddels na twee jaar training wijken, schouderbinnenwaarts en loopt sinds kort wat hoger in de oprichting. Een hele verbetering ten opzichte van het begin waar Asha niet eens onder de man kon galopperen. En nu? Esther haar doel is het ras promoten. In Nederland staan maar zestig Highlanders, waarvan voornamelijk ruinen en hengsten. Wie weet komt er in de toekomst wel een veulentje voor Asha. Haar droom? Dit prachtige ras op Horse Event mogen promoten samen met haar dochter die op een andere Highlander western rijdt. Samen rijden is een van de favoriete bezigheden van de voormalig dressuurruiter én heel veel lol maken. Moeder en dochter beginnen binnenkort ook met vloggen. Tegen die tijd komt er zeker een linkje op Ruiter Review te staan! 

Esther op Highlander Asha


‘’Highlanders hebben natuurlijk andere gangen en een compleet andere bouw dan de KWPN’ers die ik gereden heb. Ik merk dat veel sportpaarden al enorm naar voren denken tijdens de training: spelenderwijs leer je deze paarden alle oefeningen aan. Ook zijn zij soepeler in het lijf en bewegen zij met meer souplesse, maar het maakt mij niet meer uit. Ik hoef mij niet meer te bewijzen. Na jaren gepresteerd te hebben op hoog niveau, voel ik nu pas hoe verlichtend dit voelt. Trainen, omdat het leuk is. En niet voor de punten of een niveau.’De Highlander is een nog te onbekend ras met leuke eigenschappen voor jong en oud. Ik wil graag de vooroordelen ontkrachten en een community oprichten vanuit de passie en liefde voor het ras & de paarden. Daarnaast geef ik nog steeds les. Ik wil mijn combinaties meegeven om vooral plezier te hebben en aandacht te hebben voor je eigen lichaamstaal en natuurlijk je paard. Ik geloof dat elk gezond paard Z kan worden: met de juiste basis, geduld en je paard een luisterend oor bieden.’’

            - Esther Heis

Reacties

Populaire posts van deze blog

KEUZEHULP: Welk hoofdstel kies ik?

Beginnen met eventing: crossen voor dummies!

Peesproblemen, PSSM en meer blessures voorkomen en (gedeeltelijk) genezen?